The Movies Filmeducatie

Op school - BEELDTAAL

Bewegend beeld: voor leerlingen vanzelfsprekend én fascinerend. Hun leefwereld zit er vol mee. Maar kunnen ze deze beelden ook ‘lezen en schrijven’? In het educatieve programma van Cinema The Movies Dordrecht oefenen leerlingen beeldtaal te onderzoeken, begrijpen en zelf te maken. De magie van film maakt het programma voor alle leerlingen toegankelijk en leuk. Filmeducatie prikkelt de fantasie en verwondering, verrijkt het (kunst)onderwijs en bevordert mediawijsheid.

Groep 1 en 2: VERWONDERING EN STOPMOTION
In groep 1/2 staat de verwondering centraal. Film is eigenlijk toveren met beelden. Leerlingen kijken een gevarieerd aantal fantasievolle korte films*. We activeren hun verwondering en praten over wat ze wel en niet zien. Met energizers zoomen we in op de magie van optische illusie: stilstaande plaatjes die in beweging komen. In het tweede deel gaan leerlingen zelf op onderzoek uit in verschillende hoeken. Ze maken een stop-motionfilmpje, creëren met zaklantaarn en tent een donker-licht spel en brengen hun eigen knuffel tot leven in de verhalen-TV.

Groep 3 en 4: FANTASIE EN STOPMOTION
In groep 3 en 4 staat de fantasie centraal. Films als verzonnen verhalen met verzonnen personages. Leerlingen zien enkele fantasievolle korte-films*, als een reis langs verschillende genres en vertelstijlen. We praten over wat ze zien. Met energizers wordt er ingezoomd op verzinnen. Kan je van iets echts iets fantastisch maken? In het tweede deel gaan leerlingen zelf op onderzoek uit in verschillende hoeken. In een verhalende foto en een stopmotion filmpje komt hun favoriete speelgoed tot leven en ze speuren naar ‘smileys’ in alledaagse spullen.

* Wij werken met korte films omdat het veel gelegenheid geeft om kijken en actief verwerken goed te doseren. Uit de Korte Film Poule van het EYE Filmmuseum Amsterdam komt prachtig filmmateriaal van over de hele wereld.
In dit programma kijken leerlingen o.a. naar: Storm (27 min.). Storm is een enthousiaste kleuter uit Denemarken. Samen met zijn ouders en kleine broer verhuist hij naar Thailand, het land waar zijn mama geboren is. Daar ontdekt hij allemaal bijzondere dingen. Een charmante documentaire op onderbouw-niveau.

Groep 5 en 6: FANTASIE EN CAMERAPERSPECTIEF  
In groep 5 en 6 staat de spanning fantasie-werkelijkheid centraal. Films als vervorming van de werkelijkheid. Leerlingen zien enkele live-action korte-films*: een reis langs verschillende genres met de camera als vertel instrument. We praten over wat nep is in de werkelijkheid (en andersom). Met energizers wordt ingezoomd op hoe camerastandpunten een werkelijk-heid kunnen (ver)vormen. Deze bepalen sterk hoe je naar personages en gebeurtenissen kijkt. In het tweede deel gaan leerlingen zelf op onderzoek uit. Ze maken een stopmotion-filmpje en verhalende foto’s vanuit verschillende camerastandpunten met hun eigen favoriete speelgoed in de hoofdrol. Een werkelijkheid krijgt verschillende gezichten.

* Wij werken met korte films omdat het veel gelegenheid geeft om kijken en actief verwerken goed te doseren. Uit de Korte Film Poule van het EYE Filmmuseum Amsterdam komt prachtig filmmateriaal van over de hele wereld.
In dit programma kijken leerlingen o.a. naar: Forever Mime: een animatie waarin twee mimespelers elkaar overbluffen in hun pogingen om een meisje te versieren. Je brein ziet dingen van het verhaal die je ogen niet zien. Hoe heeft de filmmaker dat gedaan?

PRAKTISCHE INFORMATIE
Een workshop duurt van 1,5 tot max. 2 uur en 15 minuten.

Elke workshop is maatwerk vanuit een basisontwerp, uitgevoerd door een vakdocent.

Met hem/haar wordt afgesproken:
– hoe er kan worden aangesloten bij een lopend leerthema of actuele gebeurtenissen
– welk materiaal op school aanwezig is of moet worden meegenomen (ad € 25,- per les).
– wanneer de workshop ingepland wordt
Heb je andere wensen of vragen, vermeldt dit dan op het inschrijfformulier.