Rifkin's Festival

Een humorvolle liefdesfilm met een filmfestival als decor

De 49e speelfilm van de New Yorkse meesterregisseur Woody Allen is een romantische comedy, waarmee hij opnieuw een ode brengt aan de liefde. Dit thema schraagt nagenoeg zijn hele oevre. Dit keer draait het echtpaar Mort en Sue Rifkin (Wallace Shawn & Gina Gershon). Hij is een gepensioneerde filmprofessor, met een gemankeerde schrijversambitie. Zij een frivole PR-agent in de filmbusiness. Zij moet haar werk doen op het Filmfestval van San Sebastian en hij gaat maar mee. Hun huwelijk is opgedroogd, Mort vermoedt ontrouw en hij heeft weinig waardering voor de oppervlakkige films waar Sue zich zo voor inzet. Hij houdt van het werk van de Europese grootheden als Fellini, Bergman en Bunuel.

Mort verveelt zich vooral. Dat leidt tot neurotische mijmeringen, komisch gestuntel en vage hartklachten. Totdat hij weer een liefdesvlammetje ontdekt  als hij cardioloog Jo Roja (elena Anaya) bezoekt, die ook van die filmklassiekers houdt. Zijn leven krijgt weer energie en hij begint te dromen. Dromen waarin hij zijn eigen perikelen plaatst in beroemde scènes van zijn geliefde films. Waarmee Allen zijn grote voorbeelden eert.

Dit humorvolle liefdesgedoe wordt zonnig en kleurrijk verbeeld door de beroemde cameramaan Vittorio Storaro, in het glamourvolle en luxe decor van de Spaanse?Baskische kustplaats. Sebastian

de Volkskrant: " filosofischer ... grappiger en milder.."

Director
Woody Allen (VS, 1935)
Woody Allen (VS, 1935) (A Rainy Day in New York, Vicky Cristina Barcelona)

Cast
Elena Anaya, Louis Garrel, Gina Gershon, Sergi López, Wallace Shawn, Christoph Waltz

Release

03 december 2020

Taal

Engels

Ondertiteling

Nedelands

Lengte

92 minuten

Filmkeuring
Alle Leeftijden