IDFA: Notturno

Het grensgebied van Syrie - Irak - Koerdistan, ook daar is dagelijks leven.

De grensgebieden van Irak, Koerdistan, Syrië en Libanon zijn getekend door oorlog. De geschiedenis van de regio is er één van onderdrukking, invasies, terrorisme, militaire coups, buitenlandse inmenging, corrupte regimes en dictators. Wie er woont, probeert niettemin een normaal leven te leiden, zo goed als dat gaat.

Notturno toont dat dagelijks bestaan: van een gezin dat leeft in één kamer, van een eendenjager met zijn nachtelijke kanotochten, in een zorginstelling waar een toneeluitvoering wordt voorbereid. Het zijn vaak serene, soms zelfs humoristische taferelen, maar op de achtergrond klinkt regelmatig geschut. Troosteloze, modderige opvangkampen tonen de nasleep van alle conflicten. Ronduit huiveringwekkend zijn de verhalen van jonge kinderen, ooggetuigen van de gruwelen die ISIS-strijders begingen.

Gianfranco Rosi maakte eerder de spraakmakende documentaire Fuocoammare over het vluchtelingeneiland Lampedusa. Hij filmt als een schilder. Hij laat de scènes voor zich spreken, schitterend verbeeld bij avond- of ochtendlicht. En steeds speurend naar menselijkheid.

Director
Gianfranco Rosi (I, 1963)
Gianfranco Rosi (I, 1963) (Fuocoammare)

Release

01 december 2020

Taal

Arabisch, Koerdisch

Ondertiteling

Engels

Lengte

100 minuten

Filmkeuring
Mogelijk schadelijk tot 9 jaar Angst