Arts in Cinema: Degas Passion for Perfection

Het complexe artistieke brein van schilder/beeldhouwer Edgar Degas

Deze film brengt ons in het Fitzwilliam Museum in Cambridge (Groot Brittannië). Hier is verzameld een representatief deel van het oeuvre van de Franse schilder en beeldhouwer Edgar Degas (1834 - 1917). Met exclusieve toegang om zeldzame en diverse werken te bekijken, vertelt deze film het fascinerende verhaal van Degas’ drang naar perfectie. Hiertoe bestudeerde hij veel meesters uit het verleden en experimenteerde hij met nieuwe schildertechnieken.

Zijn thema was vooral het alledaagse leven. Gedreven door obsessieve principes en gehinderd door verslechterende ogen, worstelde Degas met zijn eigen gevoel van falen. Niettemin produceerde hij vastberaden en veel. Maar omdat hij nooit volledig tevreden was, werden veel van Degas’ tekeningen en sculpturen privé bewaard tijdens zijn leven. Na opening en grondig onderzoek kunnen sommige van deze werken nu gezien worden als de meest prachtig gedetailleerde en expressieve werken in de moderne tijd.

Via geschreven verklaringen van vrienden en de brieven van Degas zelf, onthult deze film de complexere waarheid achter één van de meest invloedrijke Franse kunstenaars van de late 19e eeuw. We doorgronden de complexe werking van zijn aristieke brein.

 

Regisseur
David Bickerstaff (VK, 1955) (Exhibition on Screen)

Cast
Jane Munroe, David Raileigh

Release

28 februari 2019

Taal

Engels

Ondertiteling

Nederlands

Lengte

85 minuten

Filmkeuring
Mogelijk schadelijk tot 12 jaar