400 jaar Synode: Het Grillige Toeval

Zondagmiddag 20-01-19: Het grillige toeval – 14:00 & 17:00 u.

(Spiegel)Beelden van NL-identiteit is het maandelijkse filmprogramma van Cinema The Movies Dordrecht in het kader van de stadsviering 400 jaar Synode van Dordrecht (nov ’18 – mei ’19). In dit programma onderzoeken we met een nieuwsgierige blik onze Nederlandse identiteit. Tal van Nederlandse filmmakers hebben in hun films (aspecten van) deze identiteit geportretteerd. Hoe ziet dat er uit? Welke herkenning zit daar in? 

#4 in de reeks is getiteld Het grillige toeval

Wat doen we wanneer het grillige toeval ons leven overhoop gooit? Wie anders dan Nederlands meest geprezen filmmaker Alex van Warmerdam kan ons in Nederland deze vraag voorhouden? We kozen zijn meesterwerk Borgman (2013), een psychologische thriller waar zijn thematiek in volle allure tot uiting komt. De mysterieuze zwerver, Camiel Borgman (Jan Bijvoet) heeft zijn zinnen gezet op een yuppengezin. Met zijn handlangers neemt hij eerst de enorme tuin van hun villa onder handen. En vervolgens de gezinsleden zelf. Borgman zit vol visuele vondsten en is even droogkomisch als vilein en vervreemdend.

De tegenhanger komt van de Vlaamse regisseur Jaco van Dormael: Mr. Nobody (2009). De film toont ons een man - Nemo - die in 2092 terugblikt op zijn leven en peinst hoe alles anders had kunnen lopen als hij vroeg in zijn leven andere keuzes gemaakt had. 

Als gast komt filmjournalist Kevin Toma (De Volkskrant). Hij leidt beide films. Tussen de films door kun je genieten van een kleine high tea. 

Voor dit filmduo zijn kaarten te koop à € 15,--  Losse kaarten kosten 9,50. Een arrangement met de high tea kost 26 euro. De losse high tea kost 12,50. Cinevillepas en Strippenkaart zijn geldig (2 keer activeren).

Regisseur
Diverse ()

Release

17 januari 2019

Taal

Nederlands, Engels

Ondertiteling

Nederlands

Lengte

113 + 141 minuten

Filmkeuring
Mogelijk schadelijk tot 16 jaar Geweld Grof taalgebruik