Over The Movies

Over het programma

De bioscoop is een zusje van The Movies in Amsterdam (sinds 1912). Het programma is een mix van arthouse- en publiekscinema. We presenteren graag films, die ontstaan vanuit de creatieve dadendrang van een regisseur of scenarioschrijver en niet vanuit zakelijke motieven van een producent of een marketingafdeling. Daarom noemen we het “auteurscinema”. Er is een gevarieerde mix van titels: goede Hollywoodfilms, toegankelijke ‘sterrenfilms’, arthouse-hits, NL-producties, echte filmkunst en speciale festivalprogramma’s.
Op woensdagmiddag en in het weekend is er programma voor kinderen (3-12 jaar) en hun familie. Dan worden de nieuwste kinder/familiefilm(s) vertoond, ook die van de grote Amerikaanse studio’s zoals Pixar en Dreamworks en in 3D. 

Cinema The Movies Dordrecht is een premièretheater. Wekelijks wordt een aantal van de nieuwste filmreleases vertoond. 

Een bijzonder feature is de “thuisbioscoop”. We hebben een kleine filmzaal met de sfeer van een huiskamer. In deze Filmlounge draaien we films die je zelf kiest en waarvoor je zelf je publiek uitnodigt. Geniet met familie, vrienden, collega’s, klanten etc. van een zelfgekozen film, vanwege een verjaardag, bedrijfsjubileum, trainingsprogramma, jaarvergadering, benefiet etc. Daarbij maken we en horeca-arrangement op maat. Meer info vindt je op de speciale website CineSamen.nl.

Over het gebouw

   

Cinema The Movies is gevestigd in een 18e eeuws monumentaal pand in het Hofkwartier (het historische centrum van Dordrecht). In de 13e eeuw was hier al de bebouwing van een klooster. Een bijzondere reeks bewoners is ons voor gegaan, o.a. de leerlingen van de Latijnse School (waar de gebroeders De Witt les kregen) en de Hogere Burger School, de Keuringsdienst van Waren en Sinterklaas. 

Een bioscoop bouwen in een monument en in de historische binnenstad was een uitdagende opgave. Het heeft zo'n 5 jaar gekost voordat we op 2 september 2013 open gingen. Het voorhuis en de zijgevel zijn volledig in oude glorie hersteld. Binnen zijn oude details, zoals ramen, portalen en de trap bewaard gebleven. Dat geeft het filmtheater met café een bijzondere ambiance. Tijdens het bouwproces zijn ook archeologische vondsten gedaan, zoals beschilderde wandtegels, kogelhulzen en ivoren tandenborstels.
Achter het monument is een nieuwbouw gerealiseerd voor de 4 filmzalen. Het is moderne architectuur, die met grote zorgvuldigheid is ingepast in het historische stadsbeeld van de Kloostertuin. Een mooi werkstuk van de Dordtse architect Bertus de Kock. Beeldend kunstenaar Peter Vink heeft dit stadsbeeld vertaald in 3 stalen beelden. Ze hangen op de hoeken van het nieuwbouwdeel, voorzien van een subtiel lichtspel.

Over de zalen

De 4 filmzalen variëren in grootte. De capaciteit bedraagt respectievelijk 150, 99, 64 en 64 stoelen. Alle zalen hebben één of meerdere plaatsen voor rolstoelen. De doeken hebben een maximale grootte in verhouding tot de zaalafmetingen. Moderne verwarming en koelsystemen zorgen voor een aangenaam klimaat in alle jaargetijden. De projectie- en geluidsapparatuur bevat uiteraard Dolby Surround Sound en 3D.
Veel aandacht is besteed aan een fijne, gezellige sfeer. Houten betimmering en wandstoffering zorgen voor een karakteristieke bioscoopsfeer, met een knipoog naar vroeger. De fraaie rode stoelen, met voldoende beenruimte, onderstrepen dat. De zaalverlichting is speciaal ontworpen; modern design geïnspireerd op de Art Déco stijl. 

De Filmlounge biedt ruimte aan “de thuisbioscoop” of aan allerlei ontvangsten. Het biedt plaats aan ca. 25 personen en heeft een eigen ingang. Deze ruimte is te huur voor privé-vertoningen; geheel naar eigen wensen!. Lees hierover meer bij zaalverhuur.

     

Over de exploitatie

Cinema The Movies Dordrecht BV is een onderneming, die werkt zonder subsidies. Winst maken is dus noodzakelijk. Maar winst maximaliseren is dat niet. We beschouwen onszelf als een culturele en maatschappelijke onderneming, die wil bijdragen aan een attractief Dordrecht. Want de gemeenschap van Dordrecht heeft (via de Gemeente en de woningcorporatie Trivire) ook bijgedragen aan een goede startpositie voor The Movies. Regelmatig is The Movies Dordrecht betrokken bij andere activiteiten, die de stad levendig maken. 
Onze lokale binding is verankerd in het feit dat 16% van de aandelen in het bezit is van de Vereniging Publieksbelang The Movies Dordrecht, een vereniging bestaande uit 72 burgers uit Dordrecht/Drechtsteden. Deze groep van burgers houdt de onderneming betrokken bij de stad en andersom.