Ze Noemen Me Baboe

De verbeelding van een stuk (verzwegen) Nederlands-Indische geschiedenis

Succesreprise (nogmaals) op zondag 2 februari.

Regisseur Sandra Beerends verbeeldt het boeiende levensverhaal van de Javaanse Alima. Op de vlucht voor een gedwongen huwelijk, vindt Alima in de jaren veertig werk als baboe (huishoudhulp/kindermeisje) voor een Nederlandse familie. Ze reist met hen mee naar Nederland. Daar komt ze in contact met Indonesische studenten, die dromen over een onafhankelijk Indonesië. Na terugkomst wordt haar Nederlandse familie door de Japanse bezetter in een kamp gezet. Alima verliest haar familie, werk en huis. Ze wordt verliefd op onafhankelijkheidsstrijder Riboet en raakt zwanger. Als Riboet later omkomt bij een politionele actie, wil haar familie dat ze ‘eerzaam’ trouwt met haar zwager. Alima weigert kiest in het onafhankelijke Indonesië haar eigen weg als alleenstaande moeder, samen met haar dochter.

Beerends componeerde de film met archiefbeelden, geluid, muziek en een vertelstem. Alima praat veel met haar vroeg overleden moeder. Zo leren we haar verwachtingen, angsten en verlangens kennen. Alima staat symbool voor de levens van de baboes als beroepsgroep. Het toont hun ingewikkelde positie in het koloniale leven. Ze waren de spil van het Nederlandse familieleven in voormalig Nederlands-Indië, maar behoorden nooit echt tot die familie. Ze waren 'bijna-familie'. Zeker in de roerige tijd rond de Tweede Wereldoorlog zorgde dat voor heftige dilemma’s en loyaliteitsconflicten.

De vertoning vindt plaats i.s.m de Stichting Indisch Dordrecht. Toko Y-von serveert heerlijke Indische snacks (bij de prijs inbegrepen). DJ Fred van Disco Pedis draait vinyl met Indo-Rock/pop vol nostalgie.

Kaarten kosten 11 euro. Strippenkaart en Cineville Pas zijn geldig met toeslag (€ 2,50).

Regisseur
Sandra Beerends
Sandra Beerends (-)

Release

02 februari 2020

Taal

Bahasa Indonesia

Ondertiteling

Nederlands

Lengte

96 minuten

Filmkeuring
Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Discriminatie