Werk ohne Autor

Episch verhaal over liefde, schilderkunst en geschiedenis. Oscarnominatie Beste Buitenlandse Film

Kurt Barnert (Tom Schilling) groeit op in Dresden voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat gaat niet zonder drama. Na de oorlog kiest hij voor zijn talent als tekenaar en schilder. Op de kunstacademie ontmoet hij Elisabeth (Paula Beer) en ze worden op slag verliefd. Elisabeths vader is de gerespecteerde vrouwenarts Professor Seeband (Sebastian Koch). Maar hij is niet onder de indruk van Kurt en probeert hun verhouding te saboteren. De twee mannen blijken verbonden te zijn door gebeurtenissen uit het verleden. De dubieuze rol die Seeband tijdens de Tweede Wereld Oorlog speelde, achtervolgt hem als een schaduw. Als Kurt zichzelf ontdekt en hoe hij dat in zijn kunst kan uitdrukken, heeft dat ook gevolgen voor Seeband.

Regisseur Florian Henckel von Donnersmarck scoorde in 2006 de Oscar-winnende filmhit Das Leben der Anderen. Nu maakt hij opnieuw een drama waarin de Duitse geschiedenis centraal staat. Niet alleen de politieke, maar ook de kunstgeschiedenis gedurende 30 jaar. Het verhaal is losjes gebaseerd op het veelbewogen leven van de befaamde Duitse schilder Gerhard Richter.

De film kreeg een nominatie voor de Oscar voor Beste Buitenlandse film. Vanwege de lengte van meer dan 3 uur, heeft de film een korte pauze.

AD/Dordtenaar: "..een fascinerend en verscheurd tijdsbeeld dat de volle drie uur speelduur boeit."

Regisseur
Florian Henckel von Donnersmarck (D. 1973)
Florian Henckel von Donnersmarck (D. 1973) (The Tourist, Das Leben der Anderen)

Cast
Sebastian Koch, Tom Schilling, Paula Beer

Release

24 januari 2019

Taal

D

Ondertiteling

Nederlands

Lengte

188 + pauze minuten

Filmkeuring
Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Geweld Angst Seks Discriminatie Grof taalgebruik