Tolkien

Over de vormende jaren van de befaamde schrijver.

Laatste Week !!!

J.R.R. Tolkien (1892 - 1974) is bekend als schrijver van de wereldberoemde boeken De Hobbit en In de Ban van de Ring. Hij creëerde een heel nieuw universum van hobbits, dwergen, elfen, orks etc. in Midden Aarde. Hiermee tilde hij de fantasyliteratuur naar een heel ander level.

Deze gedramatiseerde, biografische film toont de wordeing van een schrijver, Op zijn 12e jaar wordt Ronald Tolkien (Nicholas Hoult) een weeskind als zijn moeder plotseling sterft. Zijn voogd brengt hem onder in het King's College in Birmingham. Daar wordt zijn grote talent voor taal gestimuleerd. Hij ontdekt vriendschap, idealisme en moed. Met drie andere kunstzinnige studenten vormt Tolkien een broederschap: de TCBS, om de wereld beter te maken door kunst. Ook de liefde ontluikt door de ontmoeting met zijn bruisende huisgenote Edith Bratt (Lily Collins). De studententijd in Oxford verdiept hun verbondenheid, maar dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Als frontsoldaat ervaart Tolkien de verschrikkingen van het kwaad en dreigt de broederschap uiteen te vallen. Al deze ervaringen hebben Tolkien geïnspireerd tot het scheppen van de Sagen in Midden Aarde.

Visueel is de film prachtig verzorgd in locaties, decor en kostuums. En een nieuwe lichting Brits acteertalent laat zich zien.

AD/Dordtenaar: "..innemend geacteerd.."

Regisseur
Dome Karukoski (CY, 1976)
Dome Karukoski (CY, 1976) (Tom of Finland)

Cast
Nicholas Hoult, Lily Collins, Colm Meaney, Derek Jacobi, Anthony Boyle

Release

06 juni 2019

Taal

Engels

Ondertiteling

Nederlands

Lengte

112 minuten

Filmkeuring
Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Geweld Angst