The Favourite

Kostuumdrama over "bitch-fight" aan het hof van Queen Anne rond 1700

Het is ongeveer 1700, Engeland is in oorlog met Frankrijk. Desondanks beleven eendenraces en het eten van ananas hun hoogtijdagen. De broze, kinderlijke Queen Anne (Olivia Colman) zit op de troon. Haar goede vriendin Lady Sarah (Rachel Weisz) regeert in haar plaats over het land en draagt tegelijkertijd zorg voor Anne’s slechte gezondheid en haar woedeuitbarstingen. Als een nieuwe dienares Abigail (Emma Stone) arriveert, raakt Sarah onder de indruk van haar charme. Zij neemt Abigail onder haar vleugels. Zo keert Abigail  terug in de aristocratische kringen.

Wanneer oorlogspolitiek Sarah compleet in beslag neemt, ontfermt Abigail zich over de koningin. Hun ontluikende vriendschap geeft haar de mogelijkheid om haar ambities waar te maken, en daar laat ze geen vrouw, man, politiek of konijn tussenkomen. Sarah en Abigail worden rivalen.

Regisseur Yorgos Lanthimos creëert veel meer dan een kostuumdrama. Zijn vileine zwarte komedie vol humor en absurdischtische taferelen is ook een reflectie op macht. Bij zijn première op het filmfestival van Venetië won Olivia Colman al de Gouden Leeuw voor Beste Actrice en ook de juryprijs. Dit jaar zijn ze één van de favorieten voor de Oscars, met maar liefst 10 nominaties.

de Volkskrant: "Verschrikkelijk grappig en oneindig tragisch"

AD/Dordtenaar: "Paleissoap verpakt in schitterende beelden"

Regisseur
Yorgos Lanthimos (G, 1973)
Yorgos Lanthimos (G, 1973) (The Killing of a Sacred Deer, The Lobster)

Cast
Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz

Release

20 december 2018

Taal

Engels

Ondertiteling

Nederlands

Lengte

120 minuten

Filmkeuring
Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Geweld Angst Seks Discriminatie Grof taalgebruik