Sprekend Nederland

Een portret van onze hedendaagse tijdsgeest

Eenmalig tgv viering 19 juli 1572

Dordrecht viert en herdenkt 19 juli 1572, de eerste Vrije Statenvergadering. Dit cruciale moment in onze geschiedenis vond plaats in onze stad. Willem van Oranje smeedde eenheid in de vrijheidsstrijd tegen de Spaanse bezetter en hij liet godsdienstvrijheid vast leggen. Hier lees je meer over dit programma op vrijdag 19 juli a.s.

Als afsluiting presenteert The Movies de recente documentairefilm Sprekend Nederland.

"Weet u het zeker dat u Nederlander wilt worden?" Met die vraag, gesteld aan nieuwe burgers, opent deze nieuwe documentaire van John Appel (Hazes – Zij gelooft in mij). Vervolgens neemt de filmmaker ons mee op een bijzondere reis door het Nederland van nu. We gaan langs bij partijtjes en begrafenissen, politieke bijeenkomsten en protestmarsen. We zijn aanwezig bij de viering van Koning Willem-Alexanders 50ste verjaardag, het kampioensfeest van Feyenoord en de diploma-uitreiking van middelbare scholieren. Overal worden speeches uitgesproken; woorden waarmee we talloze emoties en opnies over onszelf en over anderen manifesteren.

Zo vangt Sprekend Nederland de Nederlandse tijdgeest van nu (vergelijkbaar met Alleman van Bert Haanstra uit 1963). Het levert een fraai en kleurrijk portret op van een multicultureel land in verandering; een land dat ondanks dat het verdeeld is in vele clubjes, haar geluk viert en tradities zowel doorzet als los laat. Wat overblijft is een hoopgevend gevoel dat het we het eigenlijk best wel goed hebben met elkaar.

 

De Volkskrant: "..vangt de tijdsgeest.."

Regisseur
John Appel (NL, 1958)
John Appel (NL, 1958) (Hazes - Zij Gelooft in Mij, The Player, Johnny Meijer)

Release

18 juli 2019

Taal

Nederlands

Ondertiteling

nvt

Lengte

82 minuten

Filmkeuring
Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Discriminatie Grof taalgebruik