Peterloo

Manchester, 1819: een vreedzaam protest loopt uit op een bloedbad.

Laatste Voorstellingen

Peterloo vertelt het verhaal van één van de meest bepalende momenten voor de Britse democratie: de beruchte Peterloo Massacre in Machester 1819.

Engeland heeft net Napoleon verslagen bij Waterloo. De politieke elite wentelt zich in zelfgenoegzaamheid. Maar het leven voor de arbeidende klasse in de opkomende industrie is hard. Deze tegenstelling groeit door "the Corn laws", waardoor brood veel duurder wordt. Het zijn de beginjaren van de arbeidersbeweging. In cafés en kelder komen mannen en vrouwen samen om te horen over ongelijkheid, uitbuiting en onrechtvaardige bestuurders. De onvrede over de groeiende armoede in het land voedt het protest. Zo ontwikkelt zich een massaprotest waarin meer dan zestigduizend mannen, vrouwen en kinderen bijeen komen op het St Peter´s Field in Manchester. De eis is politieke hervorming, waardoor arbeiders gelijk vertegenwoordigd worden in het parlement. Een gevaarlijke mix van angst en superioriteitsgevoel, versterkt door de onderlinge rivaliteit tussen bestuurders, bepaalt de reactie van de autoriteiten. Ze besluiten het protest neer te sabelen. Wat een vreedzaam protest had moeten worden, liep uit op een inktzwarte bladzijde uit de Britse politieke geschiedenis.

De Britse meesterregisseur Mike Leigh vond dat deze bladzijde te veel vergeten raakt. Deze film - 200 jaar na dato - is zijn bijdrage om te blijven beseffen dat democratie en gelijkheid nooit vanzelfsprekend zijn. De prachtige massascènes met vele figuranten maken de film memorabel.

Vanwege de lengte is er een korte pauze.

AD/Dordtenaar: " na twee eeuwen nog steeds actueel.. het filmtheater als geschiedenislokaal"

Regisseur
Mike Leigh (VK, 1943)
Mike Leigh (VK, 1943) (o.a. Secret and Lies, Mr Turner, Another Year, Happy-Go-Lucky)

Cast
o.a. Rory Kinnear, Pearce Quigley, David Moorst, Maxine Peake

Release

28 februari 2019

Taal

Engels

Ondertiteling

Nederlands

Lengte

154 minuten

Filmkeuring
Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Geweld Angst Grof taalgebruik