Official Secrets

Het waargebeurde verhaal van de strijd van een individu tegen de foute overheid.

Laatste Week !!

Katherine Gun (Keira Knightley) lekt tijdens de aanloop naar de Irak-invasie in 2003 vertrouwelijke NSA-documenten. Daarin wordt een illegale spionageoperatie van de Verenigde Staten en Groot Brittannië jegens leden van de VN Veiligheidsraad beschreven. Bedoeld om hen te bïnvloeden om voor een resolutie te stemmen die de Irak-oorlog moet legitimeren. Met een groot eigen risico publiceert journalist Martin Bright (Matt Smith) het gelekte document in de Londense krant The Observer, waarna groot tumult ontstaat.

Katherine wordt door haar regering een verrader genoemd en beschuldigd van het overtreden van de ‘Official Secrets Act’. Zij weigert te buigen voor de leugens en gaat de strijd aan, ook al heeft dat grote impact op haar leven en dat van haar geliefde.

Regisseur Gavin Hood wilde een film maken die zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid bleef. Want die is al spannend en verbijsterend genoeg. Het feitelijke, afgemeten no-nonse acteren van de cast, waartoe ook Ralph Fiennes behoort als advocaat Ben Emmerson onderstreept dit. Het is een angrijpende film over de vraag of je als eenling mag en kunt strijden tegen een 'foute' overheid.

de Volkskrant: .. een eerbetoon aan de klokkenluider

Regisseur
Gavin Hood (ZA, 1963)
Gavin Hood (ZA, 1963) (Eye in the sky)

Cast
Keira Knightley, Ralph Fiennes

Release

24 oktober 2019

Taal

Engels

Ondertiteling

Nederlands

Lengte

112 minuten

Filmkeuring
Alle Leeftijden Grof taalgebruik