Mary Queen of Scots

Het turbulente leven van de charismatische koningin Mary Stuart.

Deze gedramatiseerde biopic toont het turbulente leven van de charismatische Mary Stuart (1542 - 1587). Saoirse Ronan kruipt in haar huid. Als baby al wordt ze koningin van Schotland, op haar zestiende wordt Mary koningin van Frankrijk, op haar achttiende is ze weduwe. Toch weerstaat ze de druk om opnieuw in het huwelijk te treden. In plaats daarvan keert ze terug naar haar geboorteland Schotland waar ze de troon opeist. Maar Schotland valt net als Engeland onder de heerschappij van Koningin Elizabeth I (Margot Robbie). De twee jonge koninginnen kijken zowel met angst als met fascinatie tegen elkaar op. Ze zijn rivalen op het gebied van macht en de liefde. Als vrouwelijke staatshoofden in een mannenwereld moeten ze allebei beslissen of ze een strategisch huwelijk willen sluiten, of dat ze onafhankelijk willen blijven.

Mary is vastbesloten om meer te worden dan een boegbeeld voor de Schotten. Ze wil aanspraak maken op de Engelse troon, waarmee ze de heerschappij van Elizabeth bedreigt. Bedrog en samenzweringen in beide hofhoudingen brengen zowel de Engelse als Schotse troon in gevaar en zullen uiteindelijke de loop van de geschiedenis bepalen.

Opnieuw een kostuumfilm die groots uitpakt op het thema van vrouwen en macht. Saoirse Ronan speelt een magistrale hoofdrol, die haar eigenlijk evenveel recht geeft op een Oscarnominatie als haar collega's in The Favourite.

Nu.nl: "Huidige tijgeest klinkt door..."

Regisseur
Josie Rourke (VK, 1976)
Josie Rourke (VK, 1976) (-)

Cast
Saoirse Ronan, Margot Robbie, Jack Lowden, Joe Alwyn, David Tennant, Guy Pearce

Release

17 januari 2019

Taal

Engels

Ondertiteling

Nederlands

Lengte

121 minuten

Filmkeuring
Mogelijk schadelijk tot 16 jaar Geweld