Free Solo

Een rotsklimmer beklimt de steilste rotswand van de wereld.

Deze documentaire toont het ongelofelijke en letterlijk adembenemende verhaal van rotsklimmer Alex Honnold, die zijn levenslange droom wil verwezenlijken: het beklimmen van de beroemdste rotswand van de wereld, de 1000 meter hoge El Capitan in Yosemite National Park. Het "free solo" - zonder hulpmiddelen en zekerheidstouw - bedwingen van El Cap is dé ultieme sportprestatie. Daarbij moet je je volledig overgeven aan je lichaam. Eén minuscuul klein foutje en het is afgelopen. Dit vereist een enorme vasthoudendheid en een bepaalde mentale, bijna spirituele staat van zijn, die gedurende de film steeds fascinerender in beeld wordt gebracht.

Alex is een bedachtzame, grappige en bloedeerlijke jonge man met sinds kort een vaste vriendin. Zij worstelt enorm met zijn passie. Voor hem is het uitdagen van de dood essentieel. Hij bereikt er een enorme focus mee, een staat van zijn, die voor hem alles is. Voor haar betekent het leven in het besef dat hij elk moment kan verongelukken. De uiteindelijke klim is krankzinnig spannend.

Een documentaire van mythische proporties, gefilmd door zijn vrienden Jimmy Chin en Elizabeth Chai Vasarhelyi. Maar dat zijn toevallig ook de allerbeste bergfilm-regisseurs van de wereld. Zelden zal een film zoveel adrenaline oproepen.

de Volkskrant: " ..brengt de kijker in een euforische staat.."

Regisseur
Jimmy Chin en Elizabeth Chai Vasarhelyi
Jimmy Chin en Elizabeth Chai Vasarhelyi (Meru)

Cast
Alex Honnold | Sanni McCandless | Tommy Caldwell

Release

10 januari 2019

Taal

Engels

Ondertiteling

Nederlands

Filmkeuring
Alle Leeftijden