FbC: Tulip Fever

In het Dordrechts Museum loopt t/m 8 maart 2022 de tentoonstelling 'In het licht van Cuyp' over Aelbert Cuyp en de Engelse schilders Thomas Gainsborough, John Constable en J.M.W. Turner. Zij beschouwden Cuyp als grote inspiratiebron. Een centraal thema in hun werken is de belichting of lichtval. In aansluiting op deze tentoonstelling presenteren we drie speelfilms met veel raakvlakken. In de maanden december, januari en februari. Elke filmvertoning wordt ingeleid door een curator van het museum, die de verbinding legt tussen de schilderkunst en de film.

Op 6 en 15 januari draait Tulip Fever, een kostuumdrama over een geheime en verboden liefde in tijden van wilde speculatie.
Cornelis Sandvoort (Christopher Waltz) is rond 1630 de Amsterdamse 'koning van de peperkorrels'. Hij handelt in tulpenbollen, die dankzij speculaties heel veel waarde hebben. Om nageslacht te krijgen trouwt hij het veel jongere weesmeisje Sophia (Alicia Vikander). Als cadeau wordt een portret van Sophia geschilderd door Jan van Loos (Dane DeHaan). Beiden worden verliefd en om samen verder te kunnen, probeert het stel ook snel rijk te worden met tulpenbollenhandel. Totdat de zeepbel klapt...

Met prachtige beeldcomposities en belichting brengt regisseur Chustin Chadwick een eerbetoon aan de Hollandse meesters uit de 17e eeuw. Het verhaal is overladen met krasse wendingen, zotte personages en draait uit op een Shakespeareaans huishouden van Jan Steen.

Korting bij combi-bezoek

Op vertoon van een entreebewijs kost de film maar € 7.50.
Op vertoon van een filmkaartje voor deze film ontvang je € 5,-- korting op de entree van de tentoonstelling (t/m 8 maart 2022).

Trouw: "..Vikander is een plaatje.."

Director
Chustin Chadwick (VK, 1968)
Chustin Chadwick (VK, 1968)

Cast
Alicia Vikander, Christoph Waltz, Dane DeHaan

Release

06 januari 2022

Taal

Engels

Ondertiteling

NL

Lengte

107 minuten

Filmkeuring

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Seks