Dordrecht: Het Ware Verhaal

Onthullende documentaire over het ontstaan van Dordrecht

Het Ware Verhaal is een documentaire over het ontstaan van Dordrecht. De Dordtse filmmakers Yvo van der Vat (presentatie) en Clarissa Griffioen (camera & montage) rekenen af met het 'fake news' over het ontstaan van de stad Dordrecht en brengen het meest waarschijnlijke scenario van Thuredrith aan het licht. Eenvoudig is dat niet, want veel bewijs is verdwenen of ligt op plekken waar niemand bij kan. Mensen die aan het woord komen houden er hun eigen mening op na en er lijkt sprake van tegenstrijdige belangen. Toch lukt het de filmmakers zin van onzin te onderscheiden.
Ze krijgen hierbij hulp van onder meer mediëvist Henk ’t Jong, historici Eef Dijkhof en Remy Balistreri, journalist Jaap Bouman en stadsarcheologen Marc Dorst en Deborah Paalman. Maar ook Dordtse ‘leken’ vertellen hun verhaal: hoe zij met een stuk stadsmuur leven of afstammen van een familie van weleer. De kwestie oudste stad van Holland komt natuurlijk ook aan bod. 

Dat de documentaire vooral in Dordrecht is opgenomen, mag geen verrassing heten. Maar het filmduo gaat ook buiten de eigen stadsgrenzen op zoek naar antwoorden. Bezoeken aan Amsterdam, Vlaardingen en Geertruidenberg leiden tot verrassende onthullingen.
Conclusie: de waarheid en een goed verhaal hoeven elkaar niet in de weg te zitten.

Het Ware Verhaal is een productie ihkv 800 Jaar Dordrecht en kwam tot stand mede dankzij een bijdrage van de gemeente Dordrecht.

Director
Clarissa Griffioen & Yvo van der Vat

Cast
o.a. Henk 't Jong, Remy Balistreri, Jaap Bouman, Deborah Paalman

Release

10 september 2021

Taal

NL

Lengte

75 minuten

Filmkeuring

Alle Leeftijden