De Nieuwe Biesbosch

Docufilm met inleiding + panelgesprek

i.s.m. Stichting De Stad

Vlakbij ligt een nationaal natuurpark dat volop in ontwikkeling is. De Biesbosch is al eeuwen de ontmoetingsplek van land en water. Eveneens is het een immer veranderend grensgebied tussen menselijke cultivering en natuurlijke orde. Die laatste is vandaag de dag weer aan de winnende hand, alhoewel.... De mens geeft land terug aan de natuur en het water krijgt meer vrij spel. Hierdoor ontstaat een uitbreiding van het natuurgebied: de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Tegelijkertijd worden de menselijke doelstellingen van waterbeheer en toerisme nadrukkelijk behartigd.

De Dordtse filmmaker Evelyn Jansen volgde dit scheppingsproces 2 jaar lang met haar camera. In een 30 minuten durende documentaire belicht ze meerdere belangen, die spelen in het maken van een nieuw natuurgebied. Verschillende interviews vertellen het verhaal van de geschiedenis, de natuur, de noodzaak en het ontwerp van nieuwe natuur.. Waterzuivering is een belangrijk item in de film. Aan de hand van animaties probeert de film ook de toekomst duidelijk te maken, want het gebied is nog lang niet af.

De film wordt ingeleid door Henk Ketelaars - manager drinkwatertechnologie en bronbescherming bij Evides. Na afloop is er een panelgesprek met regisseur Evelyn Jansen, Wim van Wijk - Biesboschkenner bij uitstek, Jacques van der Neut - boswachter Staatsbosbeheer en Kitty Westgeest - projectleider Gemeente Dordrecht.

Kaarten à 7,50 zijn online te koop of telefonisch te reserveren.

 

Regisseur
Evelyn Jansen (D, 1961)
Evelyn Jansen (D, 1961) (De Ziel van de Stad, Groeten uit Ontwerpen)

Release

27 juni 2019

Taal

NL

Lengte

30 minuten