Dark Waters

Juridische gevecht om gifschandaal DuPont. Op 29/1 Nagesprek met Ingrid de Groot.

Première

Het schokkende en waargebeurde verhaal van advocaat Rob Bilott, gespeeld door Mark Ruffalo.

Als bedrijfsadvocaat voor diverse grote chemiebedrijven, heeft hij zijn sporen verdiend. Hij wordt partner in het kantoor en daarmee is zijn toekomst wel veilig gesteld. Wanneer hij op zijn werk benaderd wordt door een boer uit West Virginia, die beweert dat er giftig afval wordt geloosd op zijn land wat de oogst verpest en het vee doodt, raakt hij verstrengeld in een persoonlijk conflict. In de hoop de waarheid boven water te krijgen, dient Bilott een klacht in tegen chemieconcern DuPont. Maar die geeft geen gehoor en wuift verantwoordelijkheid weg. Om de waarheid aan het licht te brengen en gerechtigheid te bewerkstelligen voor een gemeenschap, die al jaren wordt blootgesteld aan dodelijke chemicaliën, is een juridische strijd onvermijdelijk. Daarmee begint Rob Bilott een 15 jaar durend juridisch gevecht tegen het chemieconcern. Bilott zet niet alleen zijn carrière en reputatie op het spel zet, ook de relatie met zijn vrouw Sarah (Anne Hathaway) en zijn eigen gezondheid worden zwaar op de proef gesteld.

Nagesprek op woe 29 jan.

De film behandelt een thema dat hier in de Drechtstedenregio ook leeft rondom de fabriek van Chemours (voorheen DuPont). AD Journaliste Ingrid de Groot deed jarenlang onderzoek naar deze kwesties en legde problemen bloot. Ze interviewde ook Rob Bilott. Met dit werk won ze in 2017 de prijs De Tegel. Met Ingrid voeren we op 29/1 een nagesprek na de film van 18:55 uur.

de Volkskrant: "..belangrijke en ijzingwekkende thriller.."

Follow The Money: "het vergt nogal wat zelfbeheersing om niet woedend te worden.."

Regisseur
Todd Haynes (VS, 1961)
Todd Haynes (VS, 1961) (Carol)

Cast
Mark Ruffalo, Anne Hathaway, Mare Winningham, Tim Robbins, Bill Camp, Victor Garber, William Jackson Harper, Bill Pullman

Release

23 januari 2020

Taal

Engels

Ondertiteling

Nederlands

Lengte

126 minuten

Filmkeuring
Mogelijk schadelijk tot 9 jaar Angst Grof taalgebruik