Dag van de Korte Film

Eenmalig programma met Korte films in de spotlights. Bezield door Annemarie Strijbosch.

De korte film is essentieel voor een bloeiende filmcultuur. Het is de werkplaats waar filmmakers oefenen; waar hun vakmanschap en zeggingskracht groeit. Het is ook een vertelvorm op zich. Korte films zijn eigenlijk alleen zichtbaar op het grote scherm tijdens festivals. De DAG VAN DE KORTE FILM brengt daar een beetje verandering in.

Op vrijdag 21/12 - de kortste dag van het jaar - presenteren het Eye Filmmuseum en het IFFR een programma van 5 recente korte films van Nederlandse makers. We combineren dit met een ontmoeting met één van de filmmakers, die in Dordrecht wonen en werken: Annemarie Strijbosch. Zo ontstaat een avondvullend programma (zie hier onder) vanaf 20.15 uur

Kaarten kosten 11 euro incl een pauzedrankje (warm/fris/tappils/wijn). Cineville en Strippenkaart zijn geldig (+ 2,50).

Programma

20:15 u.: Het uur van Annemarie Strijbosch

Naast en na een loopbaan bij het NOS Journaal is Annemarie een veelzijdig documentairemaker. Ze toont en vertelt over haar filmwerk, haar thema's en drijfveren. Wat houdt haar bezig? Hoe werkt haar filmische verbeeldingskracht? Een gesprek vol verhalen, eigen en andermans filmfragmenten en observaties over (korte) film.

21:15 u.: Pauze met een drankje

21:30 u. Compilatieprogramma Korte Films

ca. 22:50 u.: Einde

Skógafoss (Niels Bourgonje, 2017, 11 min.)
Tijdens zijn vakantie met zijn vriendin krijgt Gijs een telefoontje van zijn moeder, die haar gekwelde mentale toestand en hun complexe relatie onthult.

Word! (Amos Mulder, 2017, 7 min.)
Kort visueel essay onderzoekt op avontuurlijke wijze de relatie tussen woord en betekenis in tijden van nepnieuws. Wat is de waarde van taal als die iets anders vertelt dan het beeld?

De Spelende mens (Sanne Rovers, 2017, 27 min.)
Een weekend als Viking leven of crossen door een modderpoel: de één gaat er helemaal in op, de ander vindt het een wonderlijk tijdverdrijf. De Spelende Mens neemt je mee langs waaghalzen, vrije geesten en noeste knutselaars; volwassenen die zich volledig overgeven aan het spel. Wat bezielt de spelende mens?

Kort maar krachtig (Junaid Chundrigar, 2017, 2 min.)
Een oude wijze man geeft een jonge held de taak om binnen een absurd kort tijdsbestek een prinses te redden van een slechterik. In een onvoorspelbare animatiefilmpje vol clichés uit het fantasy/avonturenfilmgenre en grappen in hoog tempo volgen we zijn missie. Ook het traditionele sprookjesachtige einde krijgt een (wrede) wending.

Tex (Jonas Smulders, 2017, 18 min.)
Wanneer Tex haar gezworen vijand ziet met de jongen van wie ze houdt, neemt ze wraak.

Hallo Salaam (Kim Brand, 2017, 15 min.)
Sil (10) en Merlijn (11) staan op de vooravond van een grote reis; ze gaan vier dagen naar een vluchtelingenkamp op Lesbos. Via hun moeders kennen ze de verhalen, maar nu willen ze het zelf zien en ervaren. Hoe is het om in een kamp te wonen? Eerste ontmoetingen groeien al snel uit tot spel en goede gesprekken. Het begin van een vriendschap?

Regisseur
bezield door Annemarie Strijbosch
bezield door Annemarie Strijbosch ()

Release

20 december 2018

Taal

Nederlands

Ondertiteling

NL

Lengte

145 + pauze minuten

Filmkeuring
Mogelijk schadelijk tot 12 jaar