Cold War

Een meeslepend liefdesverhaal in het Polen ten tijde van de Koude Oorlog.

 In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden is Cold War geen politiek drama uit de jaren ‘50, maar een meeslepend liefdesverhaal. Een fatale liefde, dat wel.

De film draait om Zula (Joanna Kulig) en Wiktor (Tomasz Kot). Ze ontmoeten elkaar in 1949 en het is liefde op het eerste gezicht. Ze beleven een gepassioneerde romance. Wiktor is componist bij een communistisch volksensemble en wil graag naar het vrije Westen. Zula is een vrijgevochten zangeres met een raadselachtig verleden. Ze kunnen niet zonder elkaar, maar worden gescheiden door politiek en tegenslagen. Ze kunnen ook niet met elkaar, want ze zijn voortdurend onderweg tussen Oost en West. We volgen de twee geliefden over een periode van vijftien jaar, van het Poolse platteland via het exotische Joegoslavië tot in de artistieke kringen van Parijs. Een portret van een onmogelijke liefde in een onmogelijke tijd.

Scenarist/regisseur Pawel Pawlikowski modelleerde de twee hoofdrolspelers naar zijn eigen ouders. De strakke zwart-witbeelden waarmee Europa wordt getekend, zijn prachtig om te zien en de (jazz)muziek, die als een rode draad door de film loopt, past uitstekend bij de turbulente relatie.

Pawlikowski won een Oscar met Ida en My Summer of Love. Cold War werd dit jaar op het Filmfestival van Cannes bekroond met de Prijs voor de Beste Regie.

NRC: een meesterlijke film. Elk shot kan je inlijsten.

AD/Dordtenaar: een fenomenale liefdesbrief.

Regisseur
Pawel Pawlikowski (PL, 1957)
Pawel Pawlikowski (PL, 1957) (Ida, My Summer of Love)

Cast
Tomasz Kot, Joanna Kulig, Agata Kulesza

Release

06 december 2018

Taal

Pools, Frans

Ondertiteling

Nederlands

Lengte

88 minuten

Filmkeuring
Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Angst Seks Discriminatie Drugs en/of alcoholmisbruik Grof taalgebruik