Arts in Cinema: Klimt & Schiele - Eros and Psyche

Een meeslepende, filmische reis door Weense musea vol vernieuwende kunst.

1918. Toen de kanonnen van de Eerste Wereldoorlog stil vielen, liep in centraal Europa een gouden eeuw op haar laatste benen. Het Oostenrijks-Hongaarse Rijk begon uiteen te vallen. In de nacht van 31 oktober stierf schilder Egon Schiele, thuis in Wenen in zijn eigen bed. Net als miljoenen anderen stierf hij aan de Spaanse griep, 28 jaar oud. Slechts enkele maanden eerder waren 19 olieverfschilderijen en 29 tekeningen te bewonderen in de grote hal van het ‘Secession’ gebouw. Zijn eerste succesvolle tentoonstelling betekende een viering van een nieuwe schildersopvatting, waarin menselijke angsten en verlangens de boventoon voerden.

Een paar maanden eerder was zijn mentor en vriend Gustav Klimt overleden. Sinds de eeuwwisseling had hij - met de door hem geformeerde kunstenaarsgroep de Secessie - de manier waarop mensen tegen kunst aankeken fundamenteel veranderd. Tegenwoordig trekken de meesterwerken van Klimt toeschouwers van over de gehele wereld, spelen ze de hoofdrol in films zoals Woman in Gold en geven ze ons dagelijkse leven kleur op posters, briefkaarten en kalenders.

Honderd jaar later werd hun werk vereerd met diverse jubileumexposities. Deze vormen het startpunt voor deze documentaire. Het biedt een diepe inkijk in het werk van beide visionairs tussen art nouveau en expressionisme in. Daarbij is ook aandacht voor twee andere Oostenrijkse kunstenaars: ontwerper/schilder Koloman Moser en architect Otto Wagner, die ook beiden stierven in Wenen in 1918. Verder bespiegelt de film het buitengewone tijdsgewricht. Het was niet alleen een magisch moment voor kunst, literatuur en muziek, maar ook een tijd vol nieuwe ideeën. Zo analyseerde Sigmund Freud nieuwe drijfveren voor de menselijk psyche en begonnen vrouwen hun zelfstandigheid op te eisen.

Deze film voert ons door de statige zalen van meerdere Weense musea, o.a. het Albertina, het Belvedere, het Sigmund Freud Museum en het Wener Museum.

Regisseur
Michele Mally (Appuntamento con la storia)

Release

30 mei 2019

Taal

Italiaans

Ondertiteling

Nederlands

Lengte

95 minuten

Filmkeuring
Alle Leeftijden