450 jaar Eerste Vrije Statenvergadering

Vergaderingen met verstrekkende invloed op mensenlevens.

Ter viering van 450 jaar Eerste Vrije Statenvergadering (op 9 & 10 juli) sluit The Movies aan met een filmprogramma. Verbindend element is een vergadering van mensen, waarin gespreken worden geveord en beslissingen worden genomen die de levenslopen van anderen bepalen.

12 Angry Men (VS, 1957, 92)
In het jubileumweekend zelf vertonen we dit iconische rechtbankdrama van Sidney Lumet. Een jury van 12 mannen moet unaniem een vonnis vellen over een misdaad begaan door een 18-jarige jongen. De film volgt hun beraadslaging waarin aannames, feiten en twijfels het gesprek vullen. Ze pogen om objectief te oordelen, maar gaandeweg blijken persoonlijke motieven en opinies van grote invloed te zijn. Ook de ongelijkheid in debatkracht en charisma van de juryleden werkt door. In de benauwde setting van een kleine gerechtskamer loopt de spanning voelbaar op. Henry Fonda speelt jurylid 8, de centrale rol in één van ’s werelds beste rechtbankdrama’s aller tijden. De beeldtaal in zwart-wit had niet passender gekund. Een vergadering waarin mensen moeten beslissen over de vrijheid van medemensen. Een passende weerspiegeling van dat wat we vieren uit 1572.
Vertoningen: za 9 juli 19:00 u. & zo 10 juli 19:30 u.

Aanloopprogramma

Opweg naar dat weekend vertonen we drie andere films, waarin eveneens mensen in uiteenlopende situaties beslissen over de levensloop van anderen. Beslissingen die wel/niet getuigen van verdraagzaamheid en verbondenheid. En beslissingen die vanzelfsprekend en logisch lijken, maar nooit vanzelfsprekend uitwerken op hen die het besluit treft.

Vrij 17 juni: Eye in the Sky (VS, 2015, 102)
Psychologisch oorlogsdrama rond Kolonel Catherine Powell (Helen Mirren). Ze staat aan het hoofd van een geheime drone missie om een groep terroristen gevangen te nemen in Kenia. Wanneer ze ontdekt dat de groep een zelfmoordaanslag plant, verandert haar doel. Beslissen over gevangenschap of dood op afstand blijkt heel wat anders te vragen dan wanneer je op het slagveld bent. Aanvang 19:00 u.

Vrij 24 juni: Circle (VS, 2015)
Een groep mensen wordt gevangen genomen door onzichtbare heersers. Ze kennen elkaar niet. Over hen wordt een doodvonnis uitgesproken, maar ze mogen kiezen wie er gespaard blijft. Even simpel als pakkend ontstaat een spannend groepsproces. Regisseurs Hann en Miscione creëerden een minimalistische mix van Science Fiction en psychologische horror. Aanvang 21:00 u.

Vrij 1 juli: Marriage Story (VS, 2019, 2019)
Bejubeld echtscheidingsdrama van Noah Baumbach. Het huwelijk van toneelregisseur Charlie en zijn echtgenote en actrice Nicole is uitgewerkt. Niet dat ze niet meer van elkaar houden, maar hun levens bewegen zich te veel uit elkaar. Maar hoe moet het dan met hun 8-jarige zoontje Henry?  Redelijk overleg lijkt gaandeweg te verliezen van venijn en strijd.  Aangrijpende hoofdrollen van Adam Driver en Scarlett Johansson. Aanvang 19:00 u..

De films worden kort ingeleid. Kaarten zijn te koop via een klik op één of meer van de bovenstaande fims. Cinevillepas en Strippenkaart zijn geldig.

Director
Diverse regisseurs

Release

17 juni 2022

Taal

Engels

Ondertiteling

Nederlands

Lengte

96, 102, 87 en 136 minuten

Filmkeuring

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar Geweld Angst Discriminatie Grof taalgebruik