400 jaar Synode Vrijheidsdrang

Zaterdagavond 23-02-19: Vrijheidsdrang – 19:15 & 21:45

(Spiegel)Beelden van NL-identiteit is het maandelijkse filmprogramma van Cinema The Movies Dordrecht in het kader van de stadsviering 400 jaar Synode van Dordrecht (nov ’18 – mei ’19). In dit programma onderzoeken we met een nieuwsgierige blik onze Nederlandse identiteit. Tal van Nederlandse filmmakers hebben in hun films (aspecten van) deze identiteit geportretteerd. Hoe ziet dat er uit? Welke herkenning zit daar in? 

#5 in de reeks is getiteld Vrijheidsdrang.

Vrijheidsdrang is een rode draad in de ontwikkeling van de Nederlandse identiteit. We zijn een tamelijk vrijgevochten volkje. Onze aanhoudende worsteling met regels, fatsoensnormen, autoriteit etc. is kenmerkend, vaak ook gepresenteerd als generatiekloof. Deze worsteling kent na WO II een intensivering, die opbouwen naar een echte omslag in mentaliteit en omgangsvormen in de jaren '60. Een ongeëvenaarde weerslag van de hunkering naar vrijheid is de legendarische roman De avonden van Gerard Reve uit 1947. Dit verhaal over 10 dagen uit het opgesloten leven van de kantoorklerk Frits van Egters werd verfilmd in 1989 door Rudolf van den Berg. Met Thom Hoffman in de hoofdrol. De verstikkende sfeer in dit boek schudde een hele generatie wakker.

Ter onderstreping van zijn vrijheidsdrang vertonen we de Amerikaanse film On the Road (2012) van Walter Salles over de opkomende vrijheidsdrang in diezelfde periode, gebaseerd op de al even legendarische roman van Jack Kerouac uit 1957. De vrijheid wordt hier gesymboliseerd door een autotrip dwars door de VS, met een aaneenschakeling van spontane gebeurtenissen en ontmoetingen. Maar vrij zijn en gelukkig zijn, vallen niet zomaar samen. 

De maaltijd vooraf bevat in ieder geval spruitjes.

Voor dit filmduo zijn kaarten te koop à € 16,--  Losse kaarten kosten 9,50. Een arrangement met een diner vooraf kost 26 euro. Cinevillepas en Strippenkaart zijn geldig (2 keer activeren).

Regisseur
Diverse (-)

Release

23 februari 2019

Taal

Nederlands, Engels

Ondertiteling

Nederlands

Lengte

122, 124 minuten

Filmkeuring
Mogelijk schadelijk tot 16 jaar Drugs en/of alcoholmisbruik Grof taalgebruik