400 jaar Synode: De Passie van Bach

Waarom houden Nederlanders zo van de muziek van J.S. Bach ?!

De Matthäus Passion van Johan Sebastian Bach (1685-1750) bezingt het lijdensverhaal van Jezus Christus. Waarom is dit muziekstuk in Nederland zo enorm populair? Zegt dat iets over ons Nederlanders? In 2015 onderzocht filmmaker Ramon Gieling deze populariteit in zijn fascinerende mozaïek-film Erbarme Dich: Matthäus Passion Stories. Terwijl een orkest en een koor repeteren (o.l.v. Pieter Jan Leusink) in een kerk vertellen een aantal personen hun Bach-verhaal. Waarom zijn ze er zo mee verbonden? Wat maakt dit stuk zo bijzonder dat hun leven veranderde toen ze het hoorden? We zien o.a. schrijfster Anna Enquist en opera-regisseur Peter Sellars. Een publiek van daklozen volgt de repetities. Aanvang 13:30 u.

We vormen een filmduo met het Duitse biografische drama Chronik der Anna Maria Magdalena Bach (1968) van het regisseurs Jean-Marie Straub & Danièle Huillet. Deze biedt het publiek een inkijk in het dagelijks leven van de beroemde componist. Vanuit de dagboekaantekeningen van zijn tweede vrouw zien we een toegewijde componist, een gedreven koorleider en een echtgenoot en vader. Het is een kostuumfilm vol muziek, met de legendarische Gustav Leonhardt in de hoofdrol. Aanvang 16:00 u.

Gastspreker is Jan Nuchelmans, Bach-kenner en oud-directeur van Festival Oude Muziek in Utrecht en het Bachfestival Dordrecht. Hij neemt deel aan het nagesprek over Erbarme Dich en zal voorafgaand aan Chronik... (16:00 u.) een inleiding houden.

Tussendoor serveren we desgewenst een High Tea.

Kaartverkoop
Kaarten voor dit filmduo kosten € 16. Losse films zijn ook te boeken en hebben normale tarieven. Een high tea kost € 12,50 Een dagticket voor filmduo + high tea is € 27,50. Cineville + Strippenkaart zijn geldig en worden 2 x afgestempeld per filmduo.

VPRO.nl: : De universele troost van Bachs Matthäuspassie"

Regisseur
diverse ()

Release

22 april 2019

Taal

Nederlands, Duits

Ondertiteling

Nederlands

Lengte

99 + 94 minuten

Filmkeuring
Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Geweld