Viering 19 juli 1572

director
Spike Lee (She's Gotta Have It | Mo' Better Blues | Malcolm X | Old Boy | BlacKkKlansman)

cast
Spike Lee, Danny Aiello, John Turturro, Ruby Dee, Samuel L. Jackson

release
VS 1989

taal
Engels

ondertiteling
NL

lengte
120

filmkeuring
12

   
Vier de vrijheid op do 19 juli

Herdenking - Picknick-BBQ - Live muziek - Film

Dordrecht is de stad waar op 19 juli 1572 een historische gebeurtenis plaats vond: de Eerste Vrije Statenvergadering. De regenten van 14 Hollandse steden kwamen toen bij elkaar op Het Hof om te bespreken hoe ze de opstand tegen de Spaanse bezetter zouden organiseren. Willem van Oranje werd als aanvoerder gekozen. Tevens maakten ze afspraken om te vermijden dat die opstand ook een godsdienstoorlog tussen katholieken en protestanten zou worden.

Sinds 2015 is daar het museum Hof van Nederland: “In 1572 werd in Het Hof van Nederland de basis gelegd voor een onafhankelijk land. Waar je vrij bent om te denken wat je denkt, te geloven wat je gelooft en te zijn wie je bent. Vrijheid en tolerantie horen bij Nederland, daar teken ik voor". Deze historische vergadering verdient blijvende aandacht. Daarom zijn alle burgers van Dordrecht hartelijk uitgenodigd om die vrijheid en verdraagzaamheid mee te vieren op donderdag 19 juli 2017

Van 17.00 tot 21.00 uur is er een Picknick met BBQ in de Kloostertuin. Burgers!, neemt met kleden bezit van de tuin om samen te eten. Een grote BBQ grillt vlees en groenten. Voor kinderen zijn er ook pannenkoeken. We serveren er drankjes bij. Ondertussen is er historische muziek van Slag ende Stoot, naast vinyl-tunes van DJ Collectief B&B. Het Dordtse koor Soulshine zingt vrijheidsliederen en de Speaker's Corner geeft iedereen de gelegenheid om zelf het woord te richten tot het publiek. Vertel wat jij wil delen over vrijheid en tolerantie.  BRING ALL YOUR FRIENDS !

Om 19.00 uur opent Burgemeester Kolff het programma op het plein bij Het Hof van Nederland. De aansluitende Hagenpreek gaat over de geloofswaarden en hun belang voor onze vrijheid van nu. Daarna zal Jan Terlouw, oud-politicus en bevlogen denker, een lezing houden. Hij geeft zijn persoonlijke kijk op wat onze samenleving nodig heeft om in vrijheid en verdraagzaamheid te kunnen samen leven.

Het programma eindigt om 21.15 uur in Cinema The Movies met een filmvertoning: Do The Right Thing uit 1989 van Spike Lee. Een meer dan passende titel. Deze klassieker uit 1989 - de begintijd van de HipHopCultuur - is even "vet cool" als broeierig en pijnlijk. In Brooklyn is het de heetste dag van het jaar. Het multiculturele samen leven van de Italiaanse familie, die het lokale pizzarestaurant runt, en de zwarte wijkbewoners raakt oververhit. Visueel overdonderend en kleurrijk, plus de legendarische soundtrack rond Public Enemy's nummer Fight The PowerTrailer

Praktische info

De Kloostertuin en het Hof-programma zijn vrij toegankelijk. Een maaltijd van de BBQ kost € 15,-- pp en € 10,- pp voor kinderen (tot 12 jaar). De filmvertoning kost 8,50. Een combi is er voor € 22,--. Filmkaarten en vouchers voor de BBQ zijn vooraf te koop via de Movies-website of telefonisch te reserveren: 078-7200777. 

Een initiatief van het Dordrechts Museum, Platform van Dordtse Kerken en Cinema The Movies.  

binnenkort in the movies
Do 19 juli 17.00 - 21.15 uur
Vanaf donderdag19 juli
Vr 20 juli Film + wijnproeverij
Vanaf donderdag 26 juli
Vanaf donderdag 26 juli
Vanaf woensdag 8 aug
Vanaf donderdag 9 aug
Vanaf donderdag 9 aug.
Vanaf donderdag 23 aug
Vanaf donderdag 30 augustus
Vanaf donderdag 30 aug
Vanaf donderdag 27 sep
 
 
 
Filmagenda
donderdag 19 juli
vrijdag 20 juli
zaterdag 21 juli
De rest van de week
Ontvang de nieuwsbrief

Blijf actueel geïnformeerd over het wekelijkse filmprogramma en andere zaken. Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Het CineFiliaal biedt extra's aan regelmatige bezoekers van The Movies. Lees meer »

verstuur
Viering 19 juli 1572

De Eerste Vrije Statenvergadering die in 1572 plaats vond in het Hof te Dordrecht is een belangrijk moment in de NL geschiedenis. Dat herdenken en vieren we in en rond de Kloostertuin. Kom het mee vieren als vrije burgers: Picknick-BBQ, lezingen, muziek, speakers corner en film ter afsluiting: Do The Right Thing, de filmklassieker over multicultureel samenleven van Spike Lee uit 1989.

Vier vrijheid en tolerantie. Van 17.00 - 21.15 uur.
Film + wijnproeverij

Een geslaagd Frans familiedrama over een wijngaard wordt gevolgd door een proeverij van 6 heerlijke Bourgognes. Ism Wijnhuis No 167 en Frank Kila. Combikaarten zijn nu te koop (via de onderstaande link) of telefonisch 078-7200777. 

Vr 20 juli va. 19.10 u.
Facebook
Filmfeestje vieren ?!

Wat ga je doen, met je kinderfeestje, verjaardag of jubileum? Met je bedrijfsuitje of teambuilding?

Ga CineSamen!

Met je eigen gezelschap genieten van je favoriete film. In onze FilmLounge met max. 30 bezoekers. Drankjes, hapjes en catering naar wens in  te vullen. Meer info vind je hier. 

Een loungy bioscoopzaal helemaal prive
TMD BIG SCREEN GAMING

De film Ready Player One inspireerde tot een ander aanbod. Kom gamen op groot scherm: TMD BIG SCREEN GAMING. Boek een middag/avond om samen met vrienden, klasgenoten, familie, buren etc. je favoriete games te spelen. Voor iedereen vanaf 6 jaar, met elkaar (tot max. 15 pers.) en voor een groepsprijs vanaf 75 euro. Hoe je het regelt en wat het precies kost, vind je hier? Of bel 078-7200777.

Van 3 t/m 30 april op een moment dat jij kiest.