Gunda (IDFA)

Hartveroverende, glorieuze zwart-wit film over een varken

Première

De gelauwerde Russische filmmaker Victor Kossakovsky is vegetariër sinds zijn prille jeugd. Niettemin koesterde hij al heel lang de wens om een film te maken over varkens. Daarvoor zocht hij de "Meryl Streep onder de varkens". Uiteindelijk vond hij haar op een idyllische boerderij in Noorwegen: Gunda

Met bijrollen voor extatische koeien en een éénpotige kip ontstond deze in zwart-wit gefilmde biografie van een varken. De kijker wordt ondergedompeld in het dagelijks leven op de boerderij, waar zeug Gunda en haar 12 biggen groot brengt. Langzaam maar zeker groeien de biggetjes op, totdat in de laatste tien minuten het sprookje wreed wordt verstoord door de onverbiddelijke werkelijkheid.

Kossakovsky filmt Gunda en haar kroost heel invoelend op ooghoogte. De speciale 360 graden-camera’s in de schuur van de varkens leveren intieme, natuurlijke beelden op. Er is geen commentaar of aanzwellende muziek. Het resulteert in een aanstekelijk, empatisch en bijna meditatief eerbetoon aan het dierenbestaan en natuurlijk aan het varken in byzonder. De film maakt een zegetocht langs de internationale filmfestivals, zoals vorig jaar het IDFA in Amsterdam.

de Filmkrant: "..deze film is een mijlpaal."

de Volkskrant: "..onbeschrijfelijk mooi."

Director
Viktor Kossakovsky
Viktor Kossakovsky

Cast
Gunda + 12 biggen

Release

17 juni 2021

Taal

Noors

Ondertiteling

NL

Lengte

75 minuten

Filmkeuring

Alle Leeftijden