400 Jaar Synode van Dordt: Filmprogramma
Première week

director
Peter Bosma, Geert ter Steeg, Cilia Hogerzeil

release
Div. 2018

taal
Nederlands en anderstalig

ondertiteling
Nederlands

lengte
varierend

filmkeuring
12 of 16

 

(Spiegel)beelden van de Nederlandse identiteit 

Dit filmprogramma kijkt met een nieuwsgierige blik naar de manier waarop de Nederlandse identiteit weerspiegeling vindt in speelfilms. Hoe zien portretten van Nederlanderschap eruit in de ogen van Nederlandse filmmakers? 

Onze inspiratiebron is het gedachtegoed verbonden aan de Dordtse Synode (1618-1619), die politieke en theologische internationale topconferentie waarvan we het 4e eeuwfeest vieren. Deze vergadering heeft invloed gehad op de vorming van de Nederlandse mentaliteit en identiteit. Immers, één van de manieren om de Synode te beschouwen is als een ontmoeting van botsende opinies over hoe we ons als mensen moeten gedragen ten opzichte van elkaar en ten opzichte van het bovenmenselijke (=goddelijke). Zo werden leerregels geformuleerd, die in zekere mate als gemeenschappelijk zijn voorgesteld. We hebben ze samen (of denken ze te delen). Hier ligt een belangrijke bron voor het feit dat wij Nederlanders onszelf vaak als "Calvinistisch" betitelen. Een specifiek element hierin is hoe we omgaan met dat bovenmenselijke: het noodlot of een gelukkig toeval.

Vanuit dit denkkader is een programma samengesteld met 7 filmduo's.  Het programma kent een maandelijks ritme, steeds op een zaterdag of zondag.

We kozen Nederlandse films die karaktereigenschappen en (ongeschreven) leefregels laten zien en de ermee verbonden gedragspatronen, die we ons als Nederlanders eigen hebben gemaakt. Maar soms leer je meer over jezelf door de ogen van anderen. Daarom hebben we die films gekoppeld aan spraakmakende internationale films, die inspirerende parallellen opleveren. Zo ontstonden 7 koppels van films, oftewel 7 filmduo’s.

Voor verdieping, beschouwing en verbinding bij dat filmduo komt steeds een gastspreker naar The Movies. Iemand die vanuit heel verschillende invalshoeken zijn/haar licht laat schijnen op de films en het thema dat ze koppelt. Filmkenner/programmeur Peter Bosma introduceert het programma en modereert het nagesprek iedere keer.

Een 8e en specifiek onderdeel is een filmconcert op Za 24-11. Een zwijgende film uit 1929 wordt vertoond met live orgelbegeleiding in de Remonstrantse kerk. Hiermee onderstrepen we het bijzondere element in onze identiteit: de omgang met noodlot en grillig toeval. 

Omdat gastvrijheid ook een thema is, bieden we bij elk evenement een maaltijd aan. De inspiratie daarvoor komt uit het Rijksmuseum Kookboek (2016), met allerlei gerechten door de eeuwen heen met 50 typisch Nederlandse ingrediënten.

Programma-overzicht

Hieronder vind je de serie filmduo's en hun vertoningstijden. Elk filmduo heeft een eigen programma-pagina op deze website met meer inhoudelijke en praktische info. Klik op de titel en deze pagina opent zich.

Zaterdagavond 3-11-18: De blik in de spiegel - 19:15 & 21:30 u.

Het zelfbeeld van Nederland staat centraal. De start is de korte film Een winkelier keert niet weerom (1975) van Nouchka van Brakel, waarin een merkwaardige ontmoeting plaatsvindt in een zeer Hollands polderlandschap. Dan volgt Ei (1988) van Danniel Danniel, dat ons een typisch Hollandse dorpsleven toont met onderkoelde humor en verstilling. De tegenhanger komt uit België: Toto le Héros (1991). In het speelfilmdebuut van Jaco van Dormael volgen we een Waals jongetje, dat wel een zeer bijzonder zelfbeeld blijkt te hebben.

Gastspreker is regisseur Nouchka van Brakel. Vooraf serveren we een stampotmaaltijd

Zaterdagavond 24-11-18: Het noodlot – 20:00 u.

Het noodlot is onafwendbaar. Zonder woorden wordt dit voelbaar gemaakt in de Tsjechische zwijgende film De organist van de St. Vith van Martin Fric uit 1929. De film komt uit het archief van Filmmuseum Eye en wordt vertoond met live begeleiding op het kerkorgel door Cor Ardesch, de stadsorganist van Dordrecht.

De locatie is de Remonstrantse kerk aan de Blekersdijk. Filmkenner Peter Bosma verzorgt de inleiding en interviewt Cor Ardesch. Vooraf een fijne dagschotel  

Zaterdag 29-12- 18: De vrije wil – 15:30 & 19:15 u.

De Kerstweek als rustmoment om na te denken over de vrije wil. In welke mate kunnen we de verantwoordelijkheid nemen voor ons eigen leven? Over zelfstandig denken, maakbaarheid en redelijkheid. Het programma start met de korte film Dilemma (2005) van Boris Paval Conen. Daarna volgt de realistische thriller Doodslag (2012) van Pieter Kuijpers (2012). Theo Maassen is een ambulancebroeder die tijdens een oproep een doodsklap uitdeelt aan een treiterende Marokkaan. De Belgisch/Franse tegenhanger is La Fille Inconnue (2016) van de gebroeders Dardenne. Een huisarts gaat schuldbewust op zoek gaat naar de naam van een anoniem moordslachtoffer.

Gastspreker is de Remonstrants predikant Koen Holtzapfel uit Rotterdam (Arminiuskerk ovb). Tussendoor serveren we een gerecht van stoofvlees.

Zondagmiddag 20-01-19: Het grillige toeval – 13:30 & 16:00 u.

Wat doen we wanneer het grillige toeval ons leven overhoop gooit? Wie anders dan filmmaker Alex van Warmerdam kan ons in Nederland deze vraag voorhouden? We kozen zijn meesterwerk Borgman (2013), waar zijn thematiek in volle allure tot uiting komt. De tegenhanger komt opnieuw van Jaco van Dormael. Mr. Nobody (2009) toont ons een man die terugblikt op zijn leven en peinst hoe alles anders had kunnen lopen als hij vroeg in zijn leven andere keuzes gemaakt had.

Als gasten zijn uitgenodigd filmjournalist Kevin Toma (De Volkskrant) en de regisseur zelf. Na afloop eten we vis

Zaterdagavond 23-02-19: Vrijheidsdrang – 19:15 & 21:45

Vrijheidsdrang is een rode draad in de ontwikkeling van de Nederlandse identiteit. Onze aanhoudende worsteling met regels, fatsoensnormen, autoriteit etc., vaak ook gepresenteerd als generatiekloof. Deze worsteling in de naoorlogse jaren is treffend beschreven in de legendarische roman De avonden van Gerard Reve. Dit boek werd verfilmd in 1989 door Rudolf van den Berg. Ter onderstreping vertonen we de Amerikaanse film On the Road (2012) van Walter Salles over de opkomende vrijheidsdrang in diezelfde periode, gebaseerd op de al even legendarische roman van Jack Kerouac

Naar een spraakmakende vrijbuiter of vrijdenker gaat de zoektocht nog voort. De maaltijd vooraf bevat in ieder geval spruitjes.

Zondag 24-03-19: Stille waters – 15:30 & 19:15 u.

Stille waters hebben diepe gronden. Is dit wellicht de kern van ons Hollandse calvinisme? Introverte karakters ondergaan lijdzaam en zwijgzaam onrecht. Opkroppen totdat de bom barst, want het verlangen naar verlossing laat zich niet meer onderdrukken. Boven is het stil (2013) van Nanouk Leopold toont het eenvoudige landleven van een introverte boer, in wiens ziel van alles borrelt. De tegenhanger is True Grit (2010) van Joel & Ethan Coen, de remake van een legendarische western, waarin een koppig meisje gerechtigheid zoekt voor de moord op haar vader.

Voor het gesprek tussen beide films zijn uitgenodigd Dana Linssen, hoofdredacteur van De Filmkrant en regisseur Nanouk Leopold. De maaltijd tussendoor komt van het land.  

Maandagmiddag 23-04-19 (2e Paasdag): De Passie van Bach – 13:30 & 16:00 u.

De Matthäus Passion van J.S. Bach bezingt het lijdensverhaal van Jezus Christus. Waarom is dit muziekstuk in Nederland zo enorm populair? Wat zegt dat over ons? In 2015 onderzocht Ramon Gieling dit in zijn fascinerende mozaïek-film Erbarme Dich: Matthäus Passion Stories. Dit combineren we met de Duitse filmproductie Chronik der Anna Maria Magdalena Bach (1968) van het regie-duo Jean-Marie Straub & Danièle Huillet. Vanuit de dagboekaantekeningen van zijn tweede vrouw ontvouwt zich het leven van de beroemde componist in een strenge kostuumfilm vol muziek. 

Gastspreker is ntb. Tussendoor serveren we een High Tea (+2,50 eu)

Zondagmiddag 19-05-19: De blik op de toekomst – 13:30 & 16:00 u.

Als slotstuk kijken we de toekomst in. De Nederlandse samenleving verandert. Tegelijkertijd zijn oude tradities populair. Wat doen die ontwikkelingen met onze identiteit? Welke omgangsvormen en leefregels zijn wenselijk in de multiculturele samenleving in een mondiale context? Wat zijn de scheidslijnen van acceptatie en uitsluiting? Zijn we op weg naar tijden van toenemende integratie of juist intense polarisatie met een onoverbrugbare Wij-Zij kloof? Overheersen de korte lontjes en grote bekken of kunnen we vertrouwen op een redelijk gesprek?

De programma-invulling is nog open. Omdat we de antwoorden op deze vragen gedurende het programma verder willen ontdekken. Om te helpen nodigen we opiniemakers en denkers uit. En er is aandacht voor de animatiefilm Sanne’s Synode van Wim Goossens & Jan Stroeve, waarin het 10-jarige meisje Sanne een tijdreis maakt naar het Dordrecht van 1618. Deze film vormt een aanzet om met kinderen nieuwe Dordtse Leerregels te vinden.

Wat zullen we hierbij eens eten? 

Kaartverkoop 

Kaarten voor een filmduo en het filmconcert kosten 15 euro. Losse films hebben normale tarieven. Een maaltijd kost 12,50 euro. Een dagticket voor filmduo + maaltijd is 26 euro. Cineville + Strippenkaart zijn geldig en worden 2 x afgestempeld per filmduo.

Voor elk filmduo is een aparte webpagina gemaakt, waarop de kaarten online te boeken zijn. Telefonisch reserveren kan ook via 078-7200777.

films deze week
The Sisters Brothers
16
The Sisters Brothers
premiere vanaf 18 oktober director Jacques Audiard lengte

Western met een Franse slag. Twee broers zoeken de zin van het bestaan (en rijkdom) terwijl ze als meedogenloze premiejagers hun werk doen. meer

De Dirigent
12
De Dirigent
premiere vanaf 25 oktober director Maria Peters lengte

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de eerste vrouwelijke dirigent ter wereld, die doordrong in de kring van grote symfonie-orkesten. Uit Nederland! meer

First Man
6
First Man
Premiere | 5 sterren director Damien Chazelle lengte 141

De missie van de NASA in de jaren '60 om de eerste man op de maan te zetten verfilmd in een avontuurlijk en aangrijpend filmdrama. meer

A Star Is Born
12
A Star Is Born
3e Succesweek | 4 sterren director Bradley Cooper lengte 133

Een in verval geraakte country-ster wordt verliefd op de onbekende artieste Ally. Lady Gaga in een glansrol. meer

Todos lo saben
12
Todos lo saben
3e Succesweek director Asghar Farhadi lengte 132

Bij een verdwijning op een huwelijksfeest komen lang verborgen familiegeheimen boven drijven. meer

Burning
16
Burning
2e Week | 5 sterren ! director Chang-dong Lee lengte 148 + pauze

Jong-soo wordt verliefd op Haemi, die gaat met de mysterieuze Ben. In die driehoeksverhouding ontvouwt zich een zinderende thriller. meer

Wad, overleven op de grens van water en land
AL
Wad, overleven op de grens van water en land
3e Succesweek director Ruben Smit lengte 93

Het Nederlandse Waddengebied uniek in beeld gebracht, met natuurlijk de zeehond als een hoofdrolspeler. meer

The Children Act
9
The Children Act
5e Week director Richard Eyre lengte 105

Rechter Fiona Maye moet besluiten of een 17-jarige leukemie patient noodzakelijke medisch ingrijpen mag blijven weigeren. meer

Maria by Callas
AL
Maria by Callas
6e Succesweek director Tom Volf lengte 113

Het levensverhaal van de bekende operazanges Maria Callas aan de hand van nooit eerder vertoonde video’s en foto's. meer

Niemand in de Stad
12
Niemand in de Stad
3e Week director Michiel van Erp lengte 102

Drie jonge vrienden worden met vallen en opstaan volwassen tijdens hun studententijd in Amsterdam. meer

Fahrenheit 11/9
12
Fahrenheit 11/9
4e Week | onthutsend en vol humor director Michael Moore lengte 128

In zijn nieuwe documentaire geeft Michael Moore een provocerend en komisch commentaar op de tijd waarin we leven. meer

McQueen
9
McQueen
Laatste Week | 4 sterren director Ian Bonhote | Peter Ettedgui lengte 111

Een openhartige film over het buitengewone talent, leven en werk van de Britse modeontwerper Alexander McQueen. meer

What Will People Say
12
What Will People Say
Laatste Week director Iram Haq lengte 106

Aangrijpend en ontroerend verhaal over de complexe relatie tussen de 16-jarige Nisha en haar vader; een botsing tussen twee culturen. meer

CineFiliaal: Life Itself
12
CineFiliaal: Life Itself
Op uitnodiging | meld je aan als klant director lengte ???

Het moment voor vaste bezoekers en fans van The Movies. Zie elke woensdagavond de nieuwste films als eerste. Check de trailer! meer

400 Jaar Synode van Dordt: Filmprogramma
12 of 16
400 Jaar Synode van Dordt: Filmprogramma
director Peter Bosma, Geert ter Steeg, Cilia Hogerzeil lengte varierend

Een programma van 7 filmduo's + 1 filmconcert, tussen november en mei. Met inleidingen, debat of nagesprek en (optioneel) een traditionele maaltijd. meer

400 Jr Synode #1: De Blik in de Spiegel
12 of 16
400 Jr Synode #1: De Blik in de Spiegel
director Peter Bosma, Geert ter Steeg, Cilia Hogerzeil lengte varierend

Deel 1 van dit speciale filmprogramma gaat over ons zelfbeeld. Hoe kijken we als Nederlanders naar onszelf? meer

Movies Music Night: Bohemian Rapsody
-
Movies Music Night: Bohemian Rapsody
VR 2 nov. 20:30 u. director Bryan Singer lengte 110

Een muzikaal filmfeest rond de film die een ode brengt aan Queen, hun muziek en hun uitzonderlijke front man Freddie Mercury. meer

Special: 100 jaar Einde van WO 1
12
Special: 100 jaar Einde van WO 1
Combi lezing + film: Les Gardiennes director Henk Mesman & Xavier Beauvois lengte 115 + 130

Lezing + film t.g.v. 100 jaar Einde van de Eerste Wereldoorlog (11-11 om 11 uur). Omlijst met muziek en lunch-arrangement meer

Cursus: De Magie van
12
Cursus: De Magie van "Il Cinema Italiano"
Donderdagavond 1 en 29 november director Sara Hoogveld lengte 120 + pauze

Een cursus in 3 sessies waarin we de karakteristieke eigenheid van de Italiaanse cinema doorgronden.Ism Dante Alghieri afd. Dordrecht meer

kindermatinee
Vechtmeisje
6
Vechtmeisje
Premiere director Johan Timmers lengte 84

Inspirerend jeugddrama over hoe de 12-jarige Bo in het kickboksen de ellende van de vechtscheiding van haar ouders wil overkomen. meer

Smallfoot 3D (NL)
6
Smallfoot 3D (NL)
4e Week director Karey Kirkpatrick lengte 93

Een slimme jonge Yeti vindt iets waarvan hij niet wist dat het bestond: een mens. meer

Incredibles 2 3D (NL)
6
Incredibles 2 3D (NL)
Verlengd t/m Herfstvakantie director Brad Bird lengte 125

De superhelden zijn terug en stelen opnieuw de show in Incredibles 2. meer

Verwacht
Life Itself
Vanaf donderdag 25 okt
The Sisters Brothers
Vanaf donderdag 25 okt
De Dirigent
Vanaf donderdag 25 okt
Cursus: Il Cinema Italiano #2
Donderdag 1 nov. 19:30 u.
Toon alle verwachte films
Filmagenda
dinsdag 23 oktober
woensdag 24 oktober
donderdag 25 oktober
De rest van de week
Ontvang de nieuwsbrief

Blijf actueel geïnformeerd over het wekelijkse filmprogramma en andere zaken. Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Het CineFiliaal biedt extra's aan regelmatige bezoekers van The Movies. Lees meer »

verstuur
Filmprogramma 400 jaar Synode van Dordt

Een gevarieerd scala aan kwaliteitsfilms waarmee we de Nederlandse identiteit bespiegelen. Hoe kunnen we onszelf zien als we naar speelfilms kijken? Vanaf 3 november een programma in duopresentatie met een maandelijks ritme, omlijst met sprekers en gastvrijheid. Meer info vind je hier. Reserveren en online boeken kan vanaf nu. 

Op 3 nov, 23 nov, 29 dec tot in mei 2019
Cursus: De Magie van ...

De tweede avond in de serie van drie waarin filmkenner Sara Hoogveld je mee neemt in de Italiaanse cinema. Uit meer dan 30 films sinds 1943 selecteerde ze fragmenten, die de eigenheid en grote invloed van "Il Cinema Ialiano" tonen. Deel 2 heet Mater Dolorosa en zoomt in op het melodrama. 

Do 1 nov. 19:30 u.
Movies Music Night #2

Een film als een ode aan Queen, hun muziek en hun uitzonderlijke zanger Freddie Mercury. Dat vraagt om een speciale avond waarin de film omlijst wordt met live rockmuziek, drinks & bites. Kaarten zijn nu te koop.

Vr 2 nov va. 20.00 u
Special: 100 jaar Einde WO 1

Ism DordtTalk presenteren we een combiprogramma t.g.v. 100 jaar einde van WO 1. Publicist en verteller Henk Mesman houdt een uitgebreide lezing over de uitwerking van deze vrede voor Europa en Dordrecht. Het Franse filmdrama Les Gardiennes is een een prachtig, ingetogen portret van de vrouwen die het land draaiende houden. Omlijst met strijdliederen door Het Boerensyndicaat en lunchbuffet.

Combikaarten kosten € 13,50 (of € 23,-- incl. lunch), hieronder online te boeken. 

Lezing + Film op Zo 11 nov 10.30 -16.00 uur
Facebook
Filmfeestje vieren ?!

Wat ga je doen, met je kinderfeestje, verjaardag of jubileum? Met je bedrijfsuitje of teambuilding?

Ga CineSamen!

Met je eigen gezelschap genieten van je favoriete film. In onze FilmLounge met max. 30 bezoekers. Drankjes, hapjes en catering naar wens in  te vullen. Meer info vind je hier. 

Een loungy bioscoopzaal helemaal prive
TMD BIG SCREEN GAMING In

De film Ready Player One inspireerde tot een ander aanbod. Kom gamen op groot scherm: TMD BIG SCREEN GAMING. Boek een middag/avond om samen met vrienden, klasgenoten, familie, buren etc. je favoriete games te spelen. Voor iedereen vanaf 6 jaar, met elkaar (tot max. 15 pers.) en voor een groepsprijs vanaf 75 euro. Hoe je het regelt en wat het precies kost, vind je hier? Of bel 078-7200777.